Brandweer Brabant-Zuidoost

Website: www.brandweer.nl

Vactures: werken bij de brandweer 

Bezoekadres tijdens Open Bedrijvendag 17 november:

  • Aarle-Rixtel - Artex, Bosscheweg 79, 5735 GT Aarle-Rixtel, (parkeerterrein aan De Duivenakker)
  • Beek en Donk- Hoffmann groep, Beekerheide 17-19, 5741 HB Beek en Donk
  • Lieshout - Bavaria Brouwerijcafé, Heuvel 5, 5737 BX Lieshout (parkeerterrein tegenover het café)

Sector: 
Veiligheid/brandweer

Aantal medewerkers:
Meer dan 1.000 waaronder 775 vrijwilligers. Hiervan werken ongeveer 45 vrijwilligers in de brandweerposten Beek en Donk, Lieshout en Aarle-Rixtel.

Wat is er tijdens de Open Bedrijvendag te beleven:
Op deze belevingsdag ga je zelf ervaren wat een brandweermens ervaart. Je gaat zelf o.a. aan de gang met gereedschappen om een auto te knippen, je blust zelf een brand en ervaart hoe het is om met ademlucht om in een ruimte gevuld met (nep)rook je weg te vinden. Je praat met collega vrijwilligers die jou uit eigen ervaring vertellen wat jij graag wilt weten. Zo ervaar je zelf of het voor jou iets is om als brandweervrijwilliger aan de slag te gaan.

Korte omschrijving:
Onze veiligheid is voor veel mensen vanzelfsprekend. Dat is het echter niet! Achter onze fysieke veiligheid gaat een professionele organisatie schuil: Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO). Nederland kent 25 zogenaamde veiligheidsregio’s, waarvan VRBZO er 1 is. VRBZO bedient 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant met ongeveer 720.000 inwoners. De brandweer is hiervan een belangrijk onderdeel. De brandweer lijkt op het eerste gezicht een organisatie als alle andere. Tot de pieper gaat. Dan komt er een strak georganiseerde en geoliede machine op gang. Dat moet ook, voor een ieders veiligheid.

Het is belangrijk werk. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar klaarstaan voor de gemeenschap om hulp te bieden aan mensen en dieren in nood. Want optreden bij incidenten is ons vak. Het blussen van branden, dat is het eerste waar je aan denkt bij de brandweer. Maar dat is het niet alleen; wij doen zoveel meer.

Een brand voorkomen is natuurlijk beter dan een brand moeten blussen. Minder branden betekent automatisch minder schade, minder slachtoffers én minder risico’s voor onze eigen mensen. Daarom geven we ook voorlichting over brandveiligheid.

Wat hebben wij te bieden als werkgever: 
Werken als vrijwilliger bij de brandweer is werken in een dynamische omgeving. De vrijwillige brandweer in Zuidoost-Brabant is een team enthousiaste vrijwilligers. Mannen en vrouwen met een diverse achtergrond: van huisvrouw tot monteur, van ambtenaar tot zelfstandig ondernemer. Vanuit 36 kazernes dragen zij bij aan de brandweerzorg voor de inwoners en ondernemers uit Zuidoost-Brabant. Als vrijwilliger ben je namelijk onderdeel van het korps Brandweer Brabant-Zuidoost, verantwoordelijk voor de brandweerzorg in 21 gemeenten. In de posten Lieshout, Beek en Donk en Aarle-Rixtel zoeken wij nog vrijwilligers.

Kerntaken zijn blussen, assistentie bij ongelukken in het verkeer, storm- en waterschade, incidenten met gevaarlijke stoffen, redden van dieren in nood en het geven van voorlichting over brandveiligheid.

Het werk van een vrijwilliger is zeker niet vrijblijvend. Je begeeft je in omstandigheden die niet alledaags zijn. Je werkt intensief mee aan de veiligheid van je leefomgeving en biedt een helpende hand aan mens en dier. Iedere oproep is weer spannend, je weet nooit wat je zult aantreffen.

Een brandweervrijwilliger ontvangt een vaste vergoeding per kalenderjaar voor de beschikbaarheid. Daarnaast krijgt hij/zij een uurbedrag voor het opkomen en uitrukken bij incidenten en voor deelname aan oefeningen en opleidingen.